За всеки автомобилен ентусиаст, шофирането по пътища, които се оказват предизвикателство,

...
За всеки автомобилен ентусиаст, шофирането по пътища, които се оказват предизвикателство,
Коментари Харесай

5 от най-опасните пътища по света

За всеки автомобилен запалянко, шофирането по пътища, които се оказват предизвикателство, е задача, която си коства да опита. Нека за миг обаче си представим, че караме по изящен маршрут, наслаждаваме се на гледките, когато зад завоя пътят се стеснява, пада гъста мъгла и мощният вятър изтласква колата ни до ръба на голяма бездна. Шофиране с риск за живота. Да, тъкмо това съставлява прекосяването по тези пет опасни пътища, които сортират от Reader`s Digest. Сега, дано затегнем коланите, тъй като адреналинът внезапно се повишава, даже и само като четем за тях.

Пътят в Северен Юнгас, Боливия

Често е именуван най-смъртоносната автомагистрала на света и се счита, че е лишил към 300 живота на хора, пропадали в пропастите край пътя.
 Снимка 615924
Източник: iStock

Шосето е дълго 80 км и свързва столицата на Боливия Ла Пас с град Чороико. То е нависоко - стига до 4600 м, тясно - 3.5 метра, и не разполага с загради в нито един сектор до 2006 година За да се утежни ситуацията, метеорологичните условия като мъгла, облаци прахуляк, дъжд понижават видимостта съвсем до нула. Като към това се прибавят и кални свлачища и водопади, ситуацията става в действителност напечено. Добрата вест е, че има издигнат различен маршрут и от този момент този рисков път съвсем не се употребява.

Каньонът Скипърс, Нова Зеландия

Разположен в югозападната част на Нова Зеландия, пътят с дължина 26 км е изработен от миньори преди повече от 140 години. Въпреки че е необикновено изящен, той е извънредно стеснен и рисков - големи елементи от него са без асфалт и се минава през хълмове.
 Снимка 615923
Източник: iStock

С криволичещи завои, огромни височини и стръмни наклони, Каньонът Скипърс е същинско тестване за шофьорските качества на всеки. Поради неповторимото си отдалечено местонахождение и неприятните условия на пътя, е значимо да сме готови, ако решим да се отправим на това премеждие. Пътят е толкоз рисков, че множеството автомобилни застраховки в Нова Зеландия не покриват произшествия по него. Шосето в действителност има опция и през днешния ден се употребява единствено от запалянковци.

Пътят на Приказните поляни, Пакистан

Намиращ се в района Гилгит-Балтистан в Пакистан, този величествен и рисков планински път е с дължина 16.2 км. Цялата права е с трошляк, който в комбинация с голямата надморска височина (около 3000 метра) и тесните завои, прави пътят доста рисков.
 Снимка 615922
Източник: iStock

Въпреки че има гледки, които стопират дъха, неналичието на мантинели значи, че нищо не пречи на транспортното средство да полети от скалата при напълно малко нехайство от страна на водача. Този път несъмнено не е за хора със слаби сърца. 

От Килар до Панги, Индия

Отсечката в Северна Индия е дълга 113 км и се намира в планинския регион Киштвар. На нея има стотици смъртни случаи на хора, паднали в пропастта. Скалите са едни от най-стръмните, като тук-там височината доближава 2500 метра и мантинели няма. Теренът постоянно е хлъзгав, скалите се ронят, а във ветровити условия чувството е още по-страховито.

Пътят е юридически от хората от близките обитаеми места преди стотици години и не се поддържа. Няма асфалт и тук-там може да мине единствено една кола, а спомагателна заплаха са калните свлачища и неприятната видимост.

Пътят към Байбурт, Турция

Този дълъг 106 км път на височина от 2000 метра се състои от 29 завоя без мантинели, които да предотвратят рухването на коли от ръба. Dangerous Roads неотдавна го дефинира като най-опасния път в света, изпреварвайки дори Юнгас в Боливия. Ползва от главно от местните жители и изрично е единствено за извънредно опитни водачи, без боязън от височини.

Части от него са затворени през зимните месеци, заради снежни виелици и подли метеорологични условия. Този път тества уменията и смелостта на всички водачи и няма място за неточност. Лавини, свлачища и мощни снеговалежи са единствено част от трудностите, с които ще се сблъскаме. Пътят, който справедливо си е спечелил прозвището " Магистрала към пъкъла ", е лишил доста животи през последните години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР